Kép

Kép

Kategóriák

2013. május 16., csütörtök

EPRES REBARBARA PITE


Nagyon szeretem az eper-rebarbara kombinációt, savanykás íze kellemesen egészíti ki az eper édességét. Kedvencem ez a rövid alatt összedobható pite, amit én így készítek:

Hozzávalók a pitéhez:
  • 300 gramm liszt
  • 100 gramm zsír (mangalica)
  • 1 tojás sárgája 
  • 100 gramm porcukor
  • 1 sütőpor
  • 1 citrom reszelt héja
  • kb. 2 ek tejföl
A lisztbe beleteszem a sütőport, összekeverem és elmorzsolom a zsírral, majd hozzáadom a cukort, reszelt citromhéjat, a tojás sárgáját és a 2 ek. tejfölt. Alaposan összegyúrom, majd beteszem a hűtőbe, amíg a krémet elkészítem.   

A sütőt bekapcsolom és előmelegítem 200 fokra.

Epres-rebarbarakrém:
  • 200 gramm rebarbara
  • 200 gramm eper
  • 1 púpos ek. vaníliás pudingpor
  • 100 gramm porcukor
  • 1 vaníliarúd kikapart magjai
  • 0,5 dl víz 
A rebarbarát megpucolom és 1 cm-es darabokra vágom. Az epret szinten feldarabolom, majd beleteszem egy lábasba a rebarbarával együtt, hozzáadom a cukrot, a vaníliamagokat és addig "főzöm", amíg a cukor el nem olvad és levet nem eresztenek a gyümölcsök. Fél deci vízben simára keverem a vaníliás pudingot, majd ráöntöm a gyümölcsökre és besűrítem. Az elkészült krémet kihűtöm.

Amíg a krém hűl, kiveszem a tésztát a hűtőből, 2/3-ad részét, két folpack között kinyújtom. A pitesütő aljába sütőpapírt teszek, oldalát enyhén kikenem zsírral. A felső folpackot lehúzom a tésztáról, majd a másik segítségével belehelyezem a tésztát a formába. Ha ezzel megvagyok, eltávolítom azt is, majd beleigazítom a tésztát, alját villával megböködöm és beteszem a sütőbe pár percre. Nekem 6-8 perc elég volt, hogy a tészta kicsit megszilárduljon, de ez sütőtől függ. Ezután kiveszem, megtöltöm a rebarbarás krémmel, a maradék tésztát a fentiek szerint kinyújtom és derelyevágóval ujjnyi széles csíkokat vágok belőle. Berácsozom vele a sütemény tetejét, majd visszateszem és 20-25 perc alatt aranybarnára sütöm. A szeleteléssel várjunk amíg kihűl, porcukorral meghintve tálaljuk. 



Jó étvágyat!





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése