Kép

Kép

Kategóriák

2013. április 13., szombat

FEKETEERDŐ TORTA




Most egy olyan tortát hozok, amit nem én készítettem, hanem 19 éves nagylányom, Szandi. Barátjának sütötte születésnapjára, és szívét lelkét beletette. Mutatós és finom torta lett belőle, nagyon büszke vagyok rá! Feketeerdő torta recept rengeteg kering a világban, ami mindegyikben szerepel, az a kakaós piskóta, meggy, tejszínkrém. A mi verziónkban csokikrém is szerepel, tehát lássuk hogy készítjük. 26 cm-es tortaformában szoktam sütni, ebből egy szép nagy sütemény lesz. Sajnos mire észbe kaptam, a torta szeletelésre került, így nem sikerült egyben lefotóznom, de majd legközelebb!

Hozzávalók a kakaós piskótához:
  • 10 db tojás
  • 240 gramm liszt
  • 100 gramm kristálycukor
  • 50 gramm kakaópor
  • csipet só
A tojásokat szétválasztom, sárgáját a cukor felével habosra keverem és félreteszem. A fehérjét a csipet sóval, a cukor másik felével kemény habbá verem, majd a kettőt óvatos mozdulatokkal összekeverem, vigyázva, hogy a hab ne törjön össze. A liszthez hozzáadom a kakaóport, majd beleszitálom a habos keverékbe és szintén óvatos mozdulatokkal elegyítem. A tortaforma aljával megegyező méretű sütőpapírt vágok, belehelyezem és ráöntöm a piskóta masszát. 180 fokos sütőben tűpróbáig sütöm. Ha nagyon pirulna a teteje, letakarom fóliával. Készítettem már úgy is, hogy a masszát 3 felé vettem, és 3 korongot sütöttem belőle. Hamarabb megsül és biztos hogy nem marad "nyers" a piskóta közepe. Azonkívül 3 egyforma vastagságú piskóta korongot kapunk, és nem kell bajlódni a három darabba vágással. Szandi lányom is ezt a technikát választotta.
Ha készen vannak a piskótakorongok, egyenként rácsra teszem őket és hagyom kihűlni. Addig elkészítem a krémeket.

Meggykrém:
  • 500 gramm meggy (ha boltban vesszük a meggybefőttet, akkor nézzük meg a tötltő tömeget)
  • 3 dl meggylé (a meggybefőtt leve)
  • 5 ml cseresznye pálinka vagy cherry
  • 2 púpos ek. vaníliapuding
A meggyet leszűrjük, egy marékkal félreteszünk belőle a díszítéshez. A meggyléhez hozzáadjuk a pálinkát, majd a pudingport és sűrű krémet főzünk belőle. Hozzáadjuk a meggyet és kihűtjük.

Tejszínkrém:
  • 8 dl tejszín
  • 60 gramm porcukor
  • 3 lapzselatin
A tejszínből fél dl vegyünk ki, tegyük félre. A lapzselatinokat áztassuk hideg vízbe, majd amikor már felpuhultak, (4-5 perc) nyomkodjuk ki és a langyosra melegített, fél deci tejszínnel keverjük össze. A maradék 7,5 dl tejszínt a porcukorral verjük kemény habbá, majd keverjük hozzá a zselatinos tejszínt is. Az így kapott habot osszuk 3 részre. Az egyikbe keverjünk bele 20 gramm kakaóport, a másik kettőbe 1-1 vaníliás cukrot. Az egyik fehér tejszínkrémre a díszítésnél lesz szükségünk, azt betesszük a hűtőbe.
A csokis és a vaníliás tejszínkrémet nyomózsákba töltjük, a meggykrémet kézközelbe helyezzük.

A torta összeállítása:

Az első tortakorongot ráhelyezzük a tortatálra. Kívülről befelé fogunk haladni..... Megfogjuk a csokikrémmel töltött nyomózsákot és a torta külső szélére, körben krémet nyomunk. Ezután ugyanígy körben, egy kanál segítségével, a meggyes krémmel is készítünk egy "gyűrűt", majd a vaníliás tejszínhabkrém következik és a közepén maradt üres karikába ismét meggykrémet teszünk. Egyszerűen fogalmazva, úgy díszítjük ki az első lapot, mintha kokárda lenne. Csoki, meggy, vanília, majd ismét meggykrém. Ha ezzel megvagyunk, ráhelyezzük a második lapot, kicsit óvatosan rányomva, és fordított sorrendben mint az előbb, szintén kokárdaszerűen megtöltjük a krémekkel. Tehát ez alkalommal a fehér krém van kívül, majd a meggy, a csoki, és a meggykrém. Ráhelyezzük a harmadik lapot is, kicsit rányomva, majd elővesszük az eddig hűtőben tárolt tejszínkrémet. Bevonjuk vele a torta oldalát és a tetejét is. Díszíthetjük tortadarával, csokilencsével, vagy amit épp a képzeletünk enged. A félretett meggyszemeket is ekkor használjuk fel. Esetemben a fehér tortára, a maradék csokikrémből készítettem díszítést a meggyel párosítva és csokilencse került a tetejére és az oldalára is. 
Az elkészült tortát hideg helyre tesszük pár órára, vagy egy éjszakára.

Jó étvágyat!



1 megjegyzés: